Julai 15, 2011

Cara Nak Buat Bunga Lily

  <SALAM>

bunga!  hah, korang suka bunga tak? :)
okeh, entri kali ni aku nak ajar korang wat bunga guna kertas.
mungkin ramai yang tau nak buat bunga lily guna kertas.
yang dah tau sila buat-buat tak tahu yer.. 
yang belum tahu boleh la cuba-cuba buat ngee3..
jom tengok step kat bawah :


o.O



1) mula-mula korang potong kertas warna yang ko suka tu biar jadi segi empat sama :)



2) then, lipat kertas empat segi sama tadi biar jadi camnie 
boleh tengok arrow kat dalam picca tu :)



 3) lipat pada bucu atas kertas tadi dari sebelah kiri
then, sila pusing belakang kertas ini dan lakukan perkara sama 


4)  biar jadi camni :) 
nampak kan arrow tu, ikut arrow dalam picca diatas.


5) pastikan kertas tadi buleh bukan camnie


6) then, buat biar jadi camni


7) now, tekan kertas tadi bia jadi segi empat sama yang lebih kecil dari yang asal.




8) dah tekan. sekarang ikut step ni lak..


9) korang tekan skali lagi bia jadi camni..
untuk ke step seterusnya skg korang perlu ulang step 8 & 9
pada bucu sebelah kiri & kanan



10) bila dah siap ulang step 8 & 9 pastikan jadi camni :]


11) dah ciap step 10 sekarang ikut step 11 lak..



12) ok, bila dah jadi camni. skali lagi step 11 & 12 perlu dilakukan 
pada bahagian sebelah kiri n kanan. 



13) pastikan jadi camni ..


14) lipatan tadi perlu dibuka semula. ini kerana 
tujuan step 12 & 13 dilakukan untuk mendapatkan kesan lipatan. 
supaya senang untuk ke step seterusnya :]


15) step seterunsnya, perlu lipat ke dalam kertas yang dibuka tadi 
dari sebelah kanan dan kiri 


16) bile dah buat step 15 pastikan jadi camni...



17) sekarang korang perlu pusing kan kertas korang tadi bia jadi camni.
pastikan kaki yang terbuka berada diatas.



18) then, korang belek kertas yang telah dipusing tadi bia jadi camni.
pastikan muka belakang & depan adalah sama cam dalam picca diatas..



19) sekarang perlu lipat lagi. ikut cam dalam gambar :]
perlu lipat dari sebelah kiri & kanan tau..


19) camni..
then, korang perlu ulang ulangi step 18 & 19 
untul bahagian belakang.


20) siap step 19. pastikan jadi camni.
dah jadi camni korang buleh la pusing semula kertas korang tu.


21) Ooyeah!! dah nak siap dah.. :D
korang buka la kertas tadi biar jadi camnie..
bunga baru nak kembang nih.. ngee3..


22) ta..ra :] bunga dah kembang dah.
untuk mencantikkan kelopak bunga tu korang guna pensel atau something la untuk 
menggulung kelopak bia jadi cam dalam gambar kat atas :D



bunga yang telah siap :



cantik tak? jadi penyeri laptop aku jap :P



okeh, sekarang korang tengok  picca ni lak ep!!


sama tak ngan bentuk bunga lily yang asal :D
sama kannnn!!..


bile dah siap pepandai korang la nak hias camner.. boleh tambah
 daun jugak pada bunga lily kertas tu. biar nampak lebih real. 
okeh untuk buat batang pada bunga lily kertas tu
 korang boleh guna straw je :)
memang nampak cantik. boleh je kalau nak letak buat perhiasan kat dalam umah. bukan ape, kalau kite tarok bunga idup dapam umah mesti cepat layu sebab tak kena cahaya matahari :]
so, lebih senang. buat je bunga lily kertas tu guna kertas warna yang cantik-cantik. then hias la kasi nampak real ngee3 . . . 



p/s : maaf selalu guna ganti diri 'aku' bukan ape rasa lebih mesra kot ehee..
(okeh, sila baca entri saya dengan nada manje okey!! ngee3..)
kalau korang betol-betol paham step kat atas insyallah menjadi la bunga lily tu.. :)



cuba jangan tak cuba :) !! 

















terima kasih, boleh picit like!

4 ulasan:

♥Lady Ainaa♥ berkata...

wow!!!! Love it sis!!! nk try wat la t....suke2 wat oligami ni..awww

cik wan berkata...

cuba cuba jangan tak cuba ep.
buat sampai jadi. kalau jadi next time leh aja wat benda len lak :D

HaNa Hani berkata...

wah..leh try gak neyh
thanks dear
^_^

elza berkata...

nak try juga...kalo x jadi, kena menuntut ni.......

haRi-haRi yg berlalu

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...