Mei 02, 2013

Rantai bentuk burung Hantu



Remaja sekarang nie suka sangat berfesyen.. tak kata kat orang laen, aku sendiri pun masih dalam tahap memperbaiki diri. semakin hari semakin pelik gaya dan fesyennya.. bukan setakat remaja, yang dewasa pun sama. yang ada pangkat makcik-makcik pun masih lagi gilerkan fesyen.. 

Nak share sal rantai burung hantu nie.. aku tengok ramai je anak gadis yang pakai rantai nie.. 



Haram dipakai sebab ape? baca kat bawah..  

Bagi lelaki, segala jenis rantai adalah haram dipakai. Bagi wanita, bukan setakat rantai burung hantu yang haram dipakai. Segala jenis perhiasan yang terdapat padanya gambar atau ukiran sesuatu yang bernyawa seperti binatang adalah haram dipakai kerana ia diletakkan pada tempat yang dimuliakan yakni di tubuh badan kita. Sedangkan teddy bear pun haram disimpan di dalam rumah. Tapi, berapa ramai awek-awek yang simpan di atas almari dan di hujung katil? Apabila patung-patung tersebut diletakkan sebagai perhiasan, perbuatan tersebut adalah haram. Malah, Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung. 

(dulu aku pun suka gak patung-patung, cam spangebob, patrik, ikan, kura-kura, doreamon.tapi  teddy bear aku xsuka sebb aku takut tgk mata die wuuuu.. tu dulu la, sekarang nie aku dah tak ade lagi dah semua tu.. disebabkan aku jenis yang suka tido banyak bantal, aku beli bantal-bantal yang berbentuk love banyak-banyak, wee..~~ lagi selesa buat tido n dipeluk.. )

Rasulullah SAW bersabda : Maksudnya: “Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung-patung atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa)” (Hadis riwayat Muslim)

Tetapi, untuk dijadikan sebagai alat pembelajaran atau mainan kanak-kanak, hukumnya harus. Soalnya sekarang ialah bab perhiasan.


Nabi SAW bersabda. Maksudnya: “Makanlah kamu dan bersedekahlah serta berpakaianlah dengan tidak berlebih-lebihan dan tidak bermegah-megah.” (Hadis riwayat An-Nasai’e)

“Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang), 
dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.” (Surah al-‘Araf, ayat 31)

Jadi, apa tujuan anda memakai perhiasan dengan ukiran macam tu jika bukan untuk menunjuk-nunjuk? Berhiaslah secara ala kadar. Orang yang suka berhias secara berlebihan ni biasanya orang yang tidak menutup aurat dan tidak bersolat. Kalau pakai tudung dengan sempurna, macam mana nak tayang rantai tu kan? Kalau warnakan kuku dan rambut, macam mana nak solat kan? Bukan setakat wuduk, mandi wajib pun tak sah.

“Malaikat tidak akan masuk rumah yang di dalamnya ada anjing dan patung” (HR. Muslim)
Patung burung hantu / loket yg menyerupai bentuk burung hantu adalah tidak dibenarkan dalam Islam kerana ia termasuk dalam jenis patung (dan bukan patung permainan kanak2) dan ditakuti ia boleh menjadi objek pemujaan.
Bab objek pemujaan ni, kadang2 ramai yang tak perasan.. ada yang menyangka, mana mungkin dia akan menyembah patung2 tersebut.. tetapi konsep pemujaan ini bukan semata2 pada sembahan (sujud pada patung, pasang colok dsb), sebaliknya ia boleh terjadi melalui percakapan (yg kadang2 kita tak sedar telah melakukan pemujaan) dan juga iktikad (kepercayaan).

pernah dengar nama ini? FREEMASON ? pernah ? kalau nak tahu , mereka inilah kaki kaki DAJAL , mereka join angkatan DAJAL AL-MASSIH ni sebab nak HARTA , KAYA , NAMA , dan jangan terkejut kebanyakannya semua orang2 ternama negara kita , nama nama mereka cukup besar serta yang amat sedih sekali mereka ini antara nya orang islam

Bersusah payah RASULULAH S.A.W , berhijrah , untuk menyebarkan islam , mahu manusia ini selamat , mahu umat-nya hidup senang di dunia dan di akhirat tapi kita? apa kita buat? menjatuhkan maruah agama , sanggup murtad , sanggup bergadai maruah diri , bangsa dan agama.

tahukah anda mereka(pemuja dajal) tersenyum melihat kamu semua bangga dengan loket burung hantu itu , bagi mereka(pemuja dajal) burung hantu sebagai simbol ritual mereka , 

MAJORITI perempuan di negara kita memakai loket ni ketika bersiar-siar dan yang paling menyedihkan mereka memakai loket ini besertakan tudung , dan sudah teranglah mereka ini ISLAM , 

Maka kita kena hindar benda ni dari terus berluasa , kita kena peka !
wahai kaum Adam wahai kaum Hawa bangkit ! kita kena bertindak , kita kena halang semua ini.

Kita PERLU saling menasihati antara satu sama lain , kita kena PEKA , sebelum kita beli kita tengok dulu fikir dulu. takut kita tersalah beli , Mereka suka sahaja kerana rancangan mereka berjaya.


SABDA RASULULLAH .

maksudnya : "Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung-patung atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa"


KESIMPULANNYA:
-KITA BOLEH BERGAYA TAPI MESTI KENA GAYA , JANGAN SAMPAI KERANA BERGAYA ,AKIDAH KITA RUNTUH , MARUAH AGAMA TERCEMAR , KENANG LAH USAHA RASULULLAH DAN PARA SAHABAT MENEGAKKAN SYIAR ISLAM DAN JANGANLAH KITA TERGOLONG DI DALAM KALANGAN PERUNTUH INSTITUSI ISLAM DAN PEROSAK AGAMA.



sumber : Islam Iman Ihsan


 sharing is caring.. ~

terima kasih, boleh picit like!

1 ulasan:

Si Tracey berkata...

eii...memang anti patung la..even dekat bilik hostel pun room8 ada patung kalau room8 stay out terus tebalikkan patung ke dinding..sebab syaitan pun boleh menetap dalam patung kannnnnnn :)

haRi-haRi yg berlalu

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...